Zawory Ultramix w Zakładzie Mięsnym Zakrzewscy

Przegląd

14 zaworów Ultramix zainstalowanych zostało w najnowocześniejszym zakładzie mięsnym w Europie

Szczegółowy opis

W lipcu 2022 w Szczuczynie został otwarty nowy zakład przedsiębiorstwa „Zakrzewscy”. Jest to największy zakład mięsny w województwie podlaskim i jeden z najnowocześniejszych w Europie. Zakłady Mięsne „Zakrzewscy” to rodzinna firma założona w 1994 r. przez Dariusza i Janusza Zakrzewskich, należąca dziś do czołówki polskich producentów mięsa. Siedziba przedsiębiorstwa mieści się w Kosowie Lackim. Nowo otwarty zakład będzie zajmował się ubojem i rozbiorem bydła. Docelowo pracę znajdzie tu ok. 600 osób, z różnymi kwalifikacjami i wykształceniem. Prace znajdą tu więc pracownicy fizyczni, kadra kierownicza, a także kierowcy.

Adres 19-230 Szczuczyn, woj. podlaskie Wartość inwestycji: 8 mln do 37 mln PLN

Polskie przetwórstwo mięsa wołowego zyskało najnowocześniejszy zakład rozbioru w kraju. Zakład zajmuje powierzchnię 18,5 tys. mkw. Zakładana wydajność na linii ubojowej ma wynosić 60 sztuk bydła na godzinę. Taką samą wydajność ma mieć linia rozbiorowa, a także linia ćwiartowania.

Projektując nowy zakład, firma położyła nacisk na rozwiązania redukujące jego wpływ na środowisko, m.in. decydując się na kogenerację (w jednym procesie technologicznym wytwarzane są energia elektryczna i ciepło) oraz własne ujęcie wody wraz ze stacją jej uzdatniania i oczyszczalnią ścieków. Zastosowane zostały również technologie ultrasoniczne – myjki do haków oraz wysoko specjalistyczne śluzy – zapewniają wysoki poziom bezpieczeństwa mikrobiologicznego i pozwalają na wytworzenie produktów o najwyższej jakości.

Dbając o higieną na instalacji zaprojektowano i zastosowano zawory mieszające c.w.u. Ultramix w średnicy 1" . W sumie zainstalowano 14 sztuk produktu o nr kat. TX93E37, które zostały dostarczone przez firmę WATTS INDUSTRIES Polska na przełomie styczeń /luty 2022.

Lokalizacja

Polska,, Szczuczyn

Zastosowanie

Przetwórstwo żywności

Czas realizacji

Lipiec 2022